Empangan Semenyih

Discussion in 'Air Tawar' started by Baldi Umpan, Aug 4, 2016.

  1. Baldi Umpan

    Baldi Umpan Bilis

    Salam,
    4 Ogos 2014.... Empangan Semenyih.
    Baru berjinak dengan dunia casting. Berbekalkan lure yg X berapa nk bnyak. Aku pergi casting seorang diri di Empangan Semenyih. Land Base. Sudah sekian lama X menjejak kaki ke Dam Semenyih lebih 10 tahun. Ak xtau nak target apa kat dam semenyih ni, field test la kirenyer....
    Dari pagi sampai ke petang... Rezeki 2 ekor anak toman bawah 1kg berjaya di CNR.
    Tiba2..... Asal bnyak sangat ikan depan aku ni... Sekali ak tenung sambil sepetkan mata.... Geng anak toman round kawasan laaa.... Mama n Papa mne dik?!
    Air jernih..... Kelihatan kelibat mama ngan papa diorang bwh air... Mak aiii besaq gilaaa bak hang anggaran 10kg. Puas ak mengejar dari hujung dam, top water, popper, shallow diver sumer ak bg... Xnak jgak dier "hajar" lure ak. Ak kejar smpai la satu lagoon/teluk (ak pun xsure ??) ni. Ada meeting PIBG geng.... Bersepah anak toman boiling.... Mata ak dok cari mak abah diorang... Tambah geram biler mama libas permukaan air... Perh sexy.... 30min diorang dok ronda2 teluk ni... Ak cast punyer cast nak pujuk sexy mama tp satu pun X pandang lure ak....
    Selepas itu, semua kembali tenang.....
    Terpinga....Dah smpai celah mne plak si toman ni bwk ak berjalan???
    Nasib baik jumpa jalan naik ke jalan besar.... Bertemu kerete ku langsung cabut....
    Dalam perjalanan balik, masih berfikir alangkah sejarah nyer harini kalo dpt naik Toman 10kg yg bwk ak berjalan Kat dam Semenyih.
    Ak x pernah target toman sebelum ni kalau memancing, semenjak peristiwa hari ni rasa mcm dah kene sihir ngan kelibat mama toman....geram!!!
    Ak salah lure ke td?
    Apa lure patut ak pakai?
    Mcm mne nak pujuk mama toman?
    Sifu2 toman dan sifu2 caster sekalian... Cucu mintak turun ilmu sikit??
    Boleh renew personal best....
    Kalau ada info lain yang bermanfaat tuk penambah baik pancingan di Empangan Semenyih boleh la otai2 komen kat bawah ni...
    TQ
     
  2. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Lama dah tak strike toman semenyih.
    Last dapat strike kt sana tahun 2007.
    Lepas tu kumpau, bangau, tunggul semua ada. huhu...........
    [​IMG]
    Ni Jela kenangan yang ada. Toman dlm anggaran 5-6kg
     
    Last edited: Jan 17, 2017
  3. mahathir

    mahathir 019-3779299

    tOMAN JELMAAN TU
     
  4. ASt - Kulai

    ASt - Kulai Marlin

    :)bila nak ripit lagi...ajak la kami
     
  5. Baldi Umpan

    Baldi Umpan Bilis

    Jeles nyer laaa haiii.... Huhu
    Cantek ikan pak syed! Terbaik!
    Umpan idup ke lure ni?

    Kalo nak jelma pun kasi la strike satu kali....haha

    Bisa diatur Pak~
     
  6. terubuk

    terubuk Tenggiri

    Saya pula bila ke situ asyik menunggul aje la.... Baling tarik gewang buat basahkan tali aje la....
     
  7. ASt - Kulai

    ASt - Kulai Marlin

    :)kalu ada plan kesana nak ikut
     
  8. Admiral Black

    Admiral Black Tenggiri

  9. manba_nkk

    manba_nkk Arowana

    Ehe
    Ehemm eheemmm
     
  10. AbangSayang

    AbangSayang WhatsApp/Telegram : 013-4244994

    saya tak pernah dapat toman tasik nih...asyik kumpau je kalau pegi
     

Share This Page