Dedak Sawit untuk Ikan Rohu

Discussion in 'Air Tawar' started by kza1969, Nov 29, 2012.

  1. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Saya rasa ramai dah tahu berkenaan produk baru ini terutamanya di Kolam Pancing Mambau, Sri Serdang, HM Eco, Jelita Jenderam, Big Boss Kundang, Lombong Pecah. Penyediaan untuk dedak yang amat mudah tidak perlu diubahsuai. Tak perlu dibancuh terlalu byk sebab dedak sawit kembang hampir sekali ganda berbanding dengan dedak yang biasa kita pakai dan campurannya hanya sekali shj utk 1 hari pancingan xpi dedak sawit boleh guna sehingga 3 kali datang unutk pancingan. Amat ekonomik. Setakat ini spesis ikan yang dah naik Rohu(paling byk), tongsan, leekoh dan patin. Hasil tidak pernah mengecewakan. Untuk mata rambai boleh gunakan roti(minyak tebu) atau pellet(minyak belangkas). 1 beg(1kg)-RM10/-. Sekiranya tuan2 mahu mecuba boleh menghubungi saya di 0192395527, 0124902684(Kamarul).


    CAWANGAN PERGURUAN SAWIT UTARA

    Lama tak update ruangan ni..utk info murid2 perguruan Cakera Sawit area utara, stok bleh amik pada Bro Shushi area Butterworth atau di Kolam Pancing Bkt Tambun, xpi harga dia caj + GST...kui kui kui...Stok yang ada pada Bro Shushi Dedak Sawit, Minyak Tebu dan Mata Rambai..No tipon Bro Shushi 012 5504155 atau 010 8151916. Majulah Sukan Memancing Utk Negara..Riwayat Imam Senior.
     

    Attached Files:

  2. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Untuk mata rambai ada 3 jenis yang selalu digunakan sperti
    a. gambar 1- 1 piece, mata tangkai atas dan bawah(RM10 untuk 2 unit)
    b. gambar 2 - spring dan mata tangkai bawah shj(RM10 untuk 3 unit)
    c. gambar 3 - mata tangkai shj(RM10 untuk 4 tangkai)

    klu berminat bleh order melalui pos..bayaran melalui maybank2U.
     

    Attached Files:

  3. JINPEKAN

    JINPEKAN nak turun sms 012-3419008

    wow terbaek nie...klu mancing kat sungai yg arus nya tak berapa deras bleh ke?
    :eek:
     
  4. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Penah pakai kat sungai..manjang sangkut klu pakai mata rambai..tasik dan kolam bleh ler..
     
  5. akumawy

    akumawy Tenggiri

    jual area mana tuan ? saya x berapa paham ...ttg roti tuh ..roti tuh di cangkuk matakail pastuh buh mnyak ?
     
  6. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Klu area KL dan Seremban saya bleh hantar..selain dari tempat tuh kena pos..Cara nak sediakan roti ikut step nih:

    Step 1 : Guna roti Gardinier (sebab roti nih liat dan senang cangkuk kat mata kail)
    Step 2 : Penyet ngan benda bulat sperti dlm foto(jgn padat sgt nanti minyak tebu xleh meresap masuk dlm roti..agak2 ler)
    Step 3 : Gunting roti lebih kurang size 5mm square (jgn besar sgt) kemudian boh dlm bekas yang mempunyai tutup.
    Step 4 : Untuk 2 keping roti cuma guna satu penutup minyak tebu kemudian goncang supaya sebati.

    Nota : Saya selalu boh power strawberry untuk sedapkan lagi bau tarikan xpi jgn boh terlalu byk dan jgn hilangkan bau minyak tebu. Cangkuk setiap satu roti ke mata kail. Selamat mencuba.
     

    Attached Files:

  7. akumawy

    akumawy Tenggiri

    SAYA DUK KEDAH ....buleh post ? mnyak bape inggit ?
     
  8. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    1. Bleh post,xder masalah. Minyak tebu RM10 sebotol.. xpi klu dedak sawit kena charge penghantaran sebab terlalu berat :

    a. 1-2kg charge post kena RM8.00
    b. 2.5 - 3kg charge post kena RM8.50

    2. Untuk minyak tebu dan mata perambut FOC charge penghantaran kecuali pos laju.

    3. Untuk pengetahuan tuan saya selalu gek turun ke Alor Setar. Tuan bleh bagi no tipon, klu saya kesana nanti saya akan hello tuan.tq
     
  9. akumawy

    akumawy Tenggiri

    ok....0194324740...msg<<tuan dok na ?
     
  10. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Tuan dok area mana d Kedah..saya selalu ke Jln Dato Kumbar Alor Setar. Kolam Pancing yang selalu saya pergi di sana di D'Lima Pendang, Kolam Cikgu Art di Kuala Nerang dan Kolam berhampiran UiTM di Bedong Merbok..setakat nih kolam nih yang terbaik melayan rohu..
     
  11. adha_sb

    adha_sb 012 6464 204

    Salam tuan tanah,dedak sawit ni sesuai ke utk rohu liar kt lombong??bleh xplain cra guna @ teknik mata yg sesuai d guna pkai.cer citer..
     
  12. akumawy

    akumawy Tenggiri

    saya dok aloq staq....saya selalu gak p kolam cikgu art ....syok rohu ..skrg xp ...saya p kolah kat jitra..rohu kasar ...best
     
  13. Miebauk

    Miebauk Marlin

    Nanti kalu turun alor setar bgtau yer, sy kat area jitra. Kalu nak rasa rohu saiz besar leh mai kolam mahkota kat jitra ni...
     
  14. akumawy

    akumawy Tenggiri

    tuan meibuk saya insyaallah selasa ni trun ... tapi umpan saye hentam jer ,,,tuan mie ada cadangan nk guna umpan ape x?
     
  15. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Lombong Area Kg Pisang, Bt Gajah dah dicuba, mantap patin juga naik..teknik biasa ler guna mata rambai dan dedak sawit sperti diatas..teknik mancing lombong sehari sebelum atau mlm sblm esok kena rasuah kat lubuk tuh dulu sebarang dedak pon boleh..esoknya baru guna dedak yang sebenar ngan minyak tebu..tujuan rasuah adalah untuk ikan lombong berkumpul pada satu tempat..teknik amat berbaloi tidak mengecewakan..selalu kami mancing lombong smpi mlm dan tido situ dulu, siang baru mancing..
     
  16. kza1969

    kza1969 Call me at 0192395527 / 0124902684 (whatsApp)

    Kolam belakang Yawata tuh xbest sebab ikan rohu x byk..jom gasak kat kolam Bedong Merbok..
     
  17. akumawy

    akumawy Tenggiri

    x bnyk sbb ramai dah amik .. :(...tinggal yg besor2
     
  18. Miebauk

    Miebauk Marlin

    Tn dah pernah dtg ker atau dgr org cakap jer? Yg bagak2 byk. 4kg - 7kg punta rohu cuma nak mkn jer susah. Tp kalu dedak power (dedak sawit) maybe la leh kot... Ne tau mekong sapu mau pusing 1 kolam
     
  19. akumawy

    akumawy Tenggiri

    bnyk kali pergi .. tadi p ..kuumpau berdarah lagi ...1 tarikan je ...putus ...pastuh sunyi sepi ...yg lain gasak rohu kecik ...sorang naik tongsan besar..
     
  20. Miebauk

    Miebauk Marlin

    Tn mawy selalu p kolam mahkota ka? Sy ni kerapkali gak. maybe kita pernah jumpa tp xtau yg geng p.net. Yg ahli kolam mahkota tu mesti kenal wan patah, pak kot, ayie, mie pang.. Kalu kenal nti tegur2 lah sy, miebauk ;D ;D ;D
     

Share This Page