dam tasek mengkuang....

Discussion in 'Air Tawar' started by utaka90, Oct 15, 2010.

  1. utaka90

    utaka90 Tenggiri

    salam kepada suma ahli p.net.. dam neh kat area bukit mertajam,p.pinang.. ikan apa yg ada kat kwsn tuh?? teknik apa yg ssuai nk p pancing kat ctu??? sbb ada ternampak gambaq kwsn tuh.. mcm cantik ja.. boleh bg info kat sy x????
     
  2. ezat86

    ezat86 no pain no game.....no ikan no fun..

    wslm...saya pernah mancing kt dam nie..tapi ia kwsn larangan memancing... jadi pandai2 ler.. ;D antara penghuni dam mengkuang
    talapia, lohan, kalui, toman, haruan, kerapu lombong, chilid,...itu antara yng pernah saya lihat dan daratkn.. teknik terbaik ialah membotom dan pelampung.. kalau nk casting dam nie bkanlah tempatnya kerana tomannya sngt2 kurang..saya sendiri blum pernah naik toman kt tasik nie...mgkin teknik dan ilmu saya masih belum mantop lagi kot, tapi kalau tuan nk mencuba tiada salahnya...ops!!! satu lagi dam nie ada arapaima...mgkin tuan bleh mencuba nasib...he.he.hee ;D ;D
     
  3. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    arapaimagigas?
    dasatttttttttttt.....karen abis klu kena
     
  4. utaka90

    utaka90 Tenggiri

    umpan utk tangkap araipama neh apa ek??? mana taw bleh try... ;D ;D ;D
     
  5. Tiagra

    Tiagra Syok Kena Karen...

    Betul3.. ;D ;D ..hanya pancingan layang sahaja dibenarkan setiap hujung minggu (kelab).
    Pernah ade satu kes.. ade pemancing dpt siakap kat situ.. pelik jugak mana dtg siakap tu?? ??? ???
    nak cari toman saiz mega bleh try kat mengkuang dam lama (tangga seribu).. seeloknya manceng disini ketika musim kemarau sbb bila kemarau air takde la dalam sgt2.

    Gambar2 di tangga seribu ketika musim hujan.. air penuh..

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    P/s: "harap2 jgn ada sesiapa lepaskan PB kat dam.. habis nnt ikan tempatan.." :mad:
     
  6. utaka90

    utaka90 Tenggiri

    mengkuang dam tuh tang mana... bleh bgtau x???
     
  7. ezat86

    ezat86 no pain no game.....no ikan no fun..

    dekat berapit, bkt mertajam... ;D ::) ::
     
  8. ezat86

    ezat86 no pain no game.....no ikan no fun..

    kwn pernah jgak mancing kt tangga seribu nie..dan setuju sangat kalau nk memancing kt sana kena tunggu musim kemarau.. kalau dok hujan mcm la nie..kwn rasa baik x payah pi..buat pent naik tangga ja...hampeh :( :'(
     
  9. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    sy yg dok kat kulim ni pun tak pernah gi kat tmpt ni...tau jln gi mengkuang baru sahaja(tmpt org jogging masuk dlm)
    yang tmpt mengkuang lama ni ...jalan masuk dimana?
     
  10. awei_snapper_hunter

    awei_snapper_hunter Be Better Fishing!!

    tempat ni area saya dok buat keja.. jln sebelum nak masuk, ada kuari bukit, bertentang tempat bakaq mayat org cina, mengkuang berapit.. org panggil jln char kuda.. masuk dalam lagi, sampai jumpa tangga2.. hehehe.. ;D
     
  11. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    hmm ni nak masuk simpang berapit dari jln kulim-bm tu betol?
     
  12. awei_snapper_hunter

    awei_snapper_hunter Be Better Fishing!!

    ya saya.. jln berapit trus ja, pastu jumpa ada satu tempat pembakaran mayat org cina.. sbelah kiri kalo dari berapit.. betul disitu ada satu lorong masuk, jln batu sebelah kanan msuk kat situ.. trus.. nnt jumpa ada 2 cabang, kanan pun boleh, kiri pun boleh.. tangga seribu saya tau, tp tak pernah naik kat c2.. selalu saya ke tempat lapang blah belakang dam mengkuang.. layan ikan talapia, lampam, ikan Parrot (color oren) mmg banyak kat citu.. :)
     
  13. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    jadi betulah jln tu..tapi tak pernah lagi try port sana
    jalan masuk camna pula kereta leh masuk ke area tu ?
     
  14. anuarahmad

    anuarahmad Aku,Anakbini, Mengai dan Ghuan

    Celok ckit.... :D..dgr kata dctu ada toman besar VAN betul ker...?? :eek:
     
  15. awei_snapper_hunter

    awei_snapper_hunter Be Better Fishing!!

    bleh.. tapi jln teuk skit.. keta bleh pi half aja.. nek moto senang.. ;D
     
  16. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    T'kasih...saya bru tau mengkuang dam lama dgn baru masing2 berangsingan
     
  17. Tiagra

    Tiagra Syok Kena Karen...

    Memang btul ade toman besar van kat situ.. arapaima pun besar jugak.. klu manceng petang2 bleh tgk ikan2 ni sambar burung yg turun kat air.. perrghhh.. syok2. klu bleh tarik lagi syok. Selalu klu dapat toman kat situ saiz 7kg keatas.. memang karen abis.. hehehe ;D ;D

    P/s: "manceng mlm kena beringat2.. kwsn keras skit." 8)
     
  18. armaged

    armaged bawa joran..sembang pelan pelan.....

    nak confirm sket....lokasi betul ketidak dlm gambar ni.

    [​IMG]

    [​IMG]

    minta confirm jln masuk....btol ke ikut jalan P133 tu?

    [​IMG]
     
  19. utaka90

    utaka90 Tenggiri

    yg araipama tuh ada kat mengkuang lama or baru???
     
  20. awei_snapper_hunter

    awei_snapper_hunter Be Better Fishing!!

    baru.. dengar org kat situ cakap.. kat lama pun ada gak.. toman pun besaq2 kat sana.. peta tu betol 2 tuan armaged.. Tuan armaged dok mana?
     

Share This Page