cara sebenar cangkuk umpan udang hidup (pancingan dari jeti)

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by w4030b, May 25, 2016.

  1. w4030b

    w4030b Bilis

    assalamualaikum.
    -saya nak bertanya teknik cangkuk udang hidup untuk pancingan dari darat (spt jeti,pantai)
    - hasil dari sy baca di pnet ni ade beberapa cara, tapi sy xtahu mane satu yang betul :

    cara a) cangkuk umpan udang hidup di ekor(mcm casting siakap kolam)

    b) cangkuk udang hidup dikeseluruhan badan udang (lepas tu udang akan mati, ape point nye pakai udang hidup.? )

    sy nak minta pendapat forumer2 kat sini ttg masalah ni

    p/s : maaf kalau ade thread seakan soalan ni dah ada.
     
  2. mat edi

    mat edi Pelata

    wasalam..

    ikot pengalaman newbie den la..ada 2 teknik cangkuk udang hidup ni...ekor dgn kepala je..

    utk cangkuk kt ekor..hati2 dengan urat di ekor udang..boleh nampak...elakkan cangkuk smpai kena urat tu..udang akn mati..

    bagi cangkuk kt kepala pulok...cangkuk berdekatan dgn tanduk udang..cangkuk jgn dalam...jgn smpai kena otak...nnt udang mati..

    masa baling umpan udang idop pn penting...baling jgn kasar sgt...nnt udang terkoyak wlpn ada ladung...

    dan yg ni paling penting...gunakan mata kail yg nipis...jgn guna yg tebal...udang ni bknnya tebal sgt pn isi dia...kalau xyakin mata kecik/nipis...buatlah perambut 2 mata....cangkuk ekor & kepala...masa nk pegang udang pn kna lembut2...jgn smpai terpicit kpala walaupun sikit...kompem udang mati....
     
  3. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Info tambahan
    Maaf ye tuan yang empunya gambar ni, hamba cekau daripada fesbok tuan hamba (Majalah Umpan) :D

    [​IMG]
     

Share This Page