cara nak pancing jenahak kolam...

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by The Pacu, May 9, 2011.

  1. The Pacu

    The Pacu bilo la nak strike...?

    as salam...ada sesape x yg boleh bg ilmu atau skil nak pancing jenahak kolam?
    segala info amat lah d hargai...t.q
     
  2. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    salam bro The Pacu......basically jenak kolam nih die akan bedal belanak/udang idup/udang kopek n fillet ikan terutama kembong.....pelampung buleh layan.....bottom pon buleh.....casting teramat perlahan baru die ngap.....kalo laju die x layan......

    utk main bottom.....buat perambut panjang setengah depa.....mata 2/0.....ada jugak yg pakai perambut Y/V/T(sume same je perambut nih guna dropper loop).....satu mata taruh udang idup/belanak....satu lagi guna fillet ikan/udang kopek 2 ekor.....

    main pelampongplak.....kene tgk pada kedalaman kolam....pd kebiasaannye perambut utk main pelampong nih satu depa......letak batu idup kecik saiz 1 lebih kurang sejengkal dari mata......

    casting plak.....perambut lebih kurang setengah depa ke sedepa.....casting perlahan2.....leh pakai udang kopek atau udang idup.......

    tp peratusan utk mendapatkan jenahak kolam akan lebih tggi kalo bro bleh tau kat mana kolong2 ataupon spot2 jenahak nih berkumpul.....
     
  3. afiz

    afiz P.net DUN Klang ... 019-2453593

    best!!! tq zam
     
  4. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    ;D ;D...afiz ko tak tgk...aksi dia masa kat kolam sealion 2..penangan jenahak....hehehhe...cuba cerita zam...hehehe
     
  5. The Pacu

    The Pacu bilo la nak strike...?

    caya la bro.....info ni mmg berguna sgt...tima kasih bebyk...skang gak saya nak g mancing... ;D
     
  6. adamwawi

    adamwawi Tenggiri


    jom bro layan jehanak sekali hehhehe..
     
  7. wiranegara007

    wiranegara007 Marlin

    nak layan jenahak kolam gak....
     
  8. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    sila-sila....heheheh ;D
     
  9. wiranegara007

    wiranegara007 Marlin

    bila?? bila?? hehehe
     
  10. The Pacu

    The Pacu bilo la nak strike...?

    bila2.... ;D
     
  11. wiranegara007

    wiranegara007 Marlin

    :D
     
  12. Kelemboy_utara

    Kelemboy_utara Asyik mimpi mancen jer....

    jenahak kolam teramat lah suka duduk tempat berstruktur...bawah sangkar...memang pilihan yang baik...
    jangan sembat rod terlalu awal jikalau umpan sudah dilarikan...tunggu sehingga anda yakin dia sudah menelannya...baru peratusan dapat tinggi...

    P/S:pendapat boy jer berdasarkan apa yang lepas2...;D
     
  13. izhar81

    izhar81 Marlin

    dimana ada kolong, disitu ada jenahak,

    Selalu belanak lebih cepat dapat berbanding udang... tapi kadangkala belanak dia tak mau langsung.. tapi lazimnya beliau akan mahu...

    kena baca paras kolam, air ngalir ke mana...
     
  14. Kelemboy_utara

    Kelemboy_utara Asyik mimpi mancen jer....

    selalunya belanak ni mujarab la kan...bro guna teknik macamana belanak tuh...?
     
  15. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Bro shahzam, bila lagi nak layan MJ kolam pandamaran tu....bila? Jgn lupa roger aku nak ikuttttt...
     
  16. amir8black

    amir8black GO GREEN......

    haha...stakat nih.... 3 kali mancen kolan air masin 3 kali kumpau....
    pakai udang idup je la...
    pakai pelampun tak manjadi...casting tak menjadi...
    tapi buleh ke kolam bagi gune belanak...??
     
  17. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Belanak ok lagi...anak sepat memang kena ban terus...sekap putih memang pantang sgt dgn anak sepat nih...tak caya cuba try...mau kena hambat keluar dgn tokey kolam nanti...ader anak sepat cerah masa depan nak dapat sekap putih...sauk jer kat tali2 air ke longkang besar kat ladang sawit memang banyak sepat nih... ;D
     
  18. teinmomo

    teinmomo "love it learn it "

    guna sepat?
    byk kolam xleh guna umpan ikan nih......hhuhhuhhu
     
  19. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    ;D ;D...kita tukar pakai anak puyu....hehhehe
     
  20. Kelemboy_utara

    Kelemboy_utara Asyik mimpi mancen jer....

    anak sepat....?
    menarik...
    teman besa guna anak lampam...mengamuk siakap...keh keh keh...ada sesetengah kolam nih boleh guna lagi anak ikan...cuma anak sepat boy xpernah ler guna...xmati ke anak sepat tuh?
    kalau anak lampam leh tahan lama la gak baru mati...;D
     

Share This Page