Cara nak casting

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by Bangau lagi, Feb 9, 2016.

  1. Bangau lagi

    Bangau lagi Newbie sini. Minx tunjuk ajar dari otai

    salam sahabat2 kaki pancing
    Sy nk timba sikit ilmu cmne nk casting. Slalu main bottom j. Tgk yg main casting lebih menarik dan x membosankan. Jd minx tunjuk ajar cara2 dan pemilihan (umpan tipu) yg sesuai.
    Kebetulan 2 minggu lg nk singgah rumah sedare kek mambau.igt nk singgah jeti lukut. Boleh la cuba2. :)

    Minx tunjuk ajar dr sipu2 semua.
     
  2. pancinglama

    pancinglama Administrator

    nama yg saya tak tahan tu. he...

    pertama sekali kita kena tahu spesis yg kita kejar. baru boleh cari umpan yang sesuai. umpan pula ada dua kategori yang besar. umpan hidup atau umpan "tipu". jadi elok kalau tuan bangau cerita sikit ikan yang dikejar.

    casting ni karan dia lain dari bottom. kalau dah hook dengan casting mmg susah nak lari. cuma yg sy tak tahan, ia amat meletihkan
     
  3. Din1985

    Din1985 Bilis

    mintak tunjuk ajar pancing lama gak..hehe..
    kalau casting umpan hidup macam mana ek..
    biasa dengar kalau yang umpan palsu atau gewang ni..rapala maxrap la jadi pilihan..jenis yang suspend dan deep sinking..minnow panjang halus..
    cuma teknik yang nk praktik tu tak pandai..haha..teori cakap karau perlahan pastu jerk..pastu main jerk,stop,jerk,stop..tolong perincikan tuan pancing lama.. :)
     
  4. Din1985

    Din1985 Bilis

    maaf lupa cakap..teknik atas tu untuk siakap..biasa siakap la yang jd buruan,,hehe,,
     
  5. pelatung_parit

    pelatung_parit janji ada air.... zazzzz!!!............

    casting ni nk cerita meluas skopnya.... nk kena tau gak apa target kita... lain spesis lain umpan dan teniknya...

    kt sini byk tajuk berkaitan casting... ce selak-2... insyaallah.. jumpa lah nnt... sy pon dulu byk belajaq dgn sipo-2 dlm p.net ni.... hihi....
     
  6. ewak

    ewak Arowana

    kat sini belambak ilmu casting --> http://www.pancing.net/index.php?board=147.0
     

Share This Page