cara memburu toman.

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by BambooShark, May 18, 2012.

  1. BambooShark

    BambooShark -> = 0 1 7 3 2 6 5 1 3 6 = (Awal Syah)

    Asalammualaikum , hari sabtu ni saya membuat komplot dengan kawan2 serta jiran , sblom ni pernah kene terjah oleh sang toman , tp kecundang di akhir perlawanan , tuussssss tali putus , perambut tak kuat kot , baru2 ni ade tanye kedai TCE tackle jalan genting kelang , berkenaan perambut besi .

    1 . adakah sesuai dikenakan pada tali 30lb?
    2 . mcm mane nak mengayakan perambut besi ke main line?
    3 . mcm mane nak mengayakan mata kail pada perambut besi berkenaan?
    4 . cara memasang umpan idop (anak keli) pada mata kali ?
    5 . cara sentapan dari sang toman?

    mintak maaf ye tuan2 kerana banyak bertanya , tp bagi sy banyak tanya banyak dpt ilmu . tp bila dah banyak tanye tp tak practickan pon tade guna gak . ;D ;D ;D ;D

    *lagi cun kalo ade pic skali dlm penerangan . trima kasih ye tuan2.
     
  2. kzkh9786

    kzkh9786 M.P.C - Jeng Krengg

    tuan, sy jawap soklan no.4 je..umpan ikan keli.

    cucuk mata kail pada pertengahan badan ikan..pertengahan badan ikan ada jalur..itu menunjukan tulang..masa cucuk elak kena tulang @ atas sikit dari jalur tengah.
    ikan akan aktif dan seeloknya leader guna 1.5' sahaja (guna pelampung)...terlalu panjang boleh buat umpan lemas.
     
  3. iguana

    iguana mana mau ngail?0125298826...

    xnk try guna gewang mcm ni??

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  4. shahzam

    shahzam mancen jgn x mancen

    Assalamualaikum w.b.t.

    susah plak nak nerangkan pasei nye xde gambo......kalo takat nulih je takot plak mike x paham.....tp teman kabor je lah jugak ye....kao utk main toman rasenye 20 lbs kabel dah cukup menahan gigi die tuh.....dari segi sambungan tuh.....kabel ngan mono@braided.....leh buat ikatan albright knot....cume tambahkan kekuatan die ngan klip kabel tuh je le......itu pon dah cukup kuat dah.....nak ikat kabel kat mata kail buleh gune ikatan stended kite gune mono....cume kene berpeluh skit dan lebey berhati2 lah pasei kabel nih sifatnye keras.....so kene main keras skit masa tarik2 kasik ketat tuh.....mike paham ke nih....tuh le....payoh gak nak esplen pasei xde gambo.....ish.....
     
  5. BambooShark

    BambooShark -> = 0 1 7 3 2 6 5 1 3 6 = (Awal Syah)

    leader tuh kire cabel besi la tuh kan ? pelampung nak letak kat mane ?? mainline ke atau kat leader ? ???

    adoi tuan iguana ni , den tak pandai nak guna gewang time malam . kiteorg nak camping skali .. mmg ade gewang tuk malam . cuma takut nak berjalan2/naik bot . paham2 udah la .

    20lb cabel (cabel ape yg dimaksudkan?) + 30lb mainline . oke ke? kalo ikatan tuh sy tahu nak buat cam ne , cuma confius , sbab cabel yg dijual kat tackle dah ade swiwel/clip .. ??? ???
     
  6. iguana

    iguana mana mau ngail?0125298826...

    Toman mau ker mkn time malam?
    X silap sy toman ni bkn spesis yg aktif waktu malam..tp x tau ler secara pasti...kn cek ngn otai2 lain...hehehe...
     
  7. BambooShark

    BambooShark -> = 0 1 7 3 2 6 5 1 3 6 = (Awal Syah)

    la ye ke ? patut la membangau , kejung keli sy ..
     
  8. iguana

    iguana mana mau ngail?0125298826...

    hehehe,..tu la..sy pn x pnh dengar org ngail toman malam... ;D ;D ;D
     
  9. BambooShark

    BambooShark -> = 0 1 7 3 2 6 5 1 3 6 = (Awal Syah)

    sy amik fakta je , kan bila malam ikan2 gergasi/ganas keluar dari tmpat menyorok pada waktu malam , tuh je . kalo sy tahu toman tak aktive malam mmg sy hunt time siang je la.
    :D :D
     
  10. iguana

    iguana mana mau ngail?0125298826...

    hehehe..besanyer binatang ni ada yg aktif waktu siang n aktif waktu malam (nocturnal)...
     
  11. BambooShark

    BambooShark -> = 0 1 7 3 2 6 5 1 3 6 = (Awal Syah)

    owh , okeh2 , dah paham , kne cari info pasal ikan2 jenis cam ni kat dlm ternet la cam ni . mane lagi afdal , cari ternet hanya mngunakan fakta atau tanye kat otai2? heheh :D
     
  12. iguana

    iguana mana mau ngail?0125298826...

    Seeloknyer guna dua2 pendekatan bro..maklumat dr internet pn elok coz bley merujuk fakta ttg sifat n habitat sesuatu spesis manakala ilmu dr otai2 pn ptg coz diorg ni ada pengalaman yg bley diguna pakai..ilmu memancing ni luas..jgn berpandu pd satu2 sumber shj..seeloknyer guna pelbagai cabang supaya ilmu tu dpt berkembang lg..sori bro..ayat sy tunggang terbalik..harap bro paham apa yg sy sampaikan..hehhehe
     
  13. BambooShark

    BambooShark -> = 0 1 7 3 2 6 5 1 3 6 = (Awal Syah)

    haha tunggang terbalik tape , jgn tertonggeng sudah . ;D ;D , nyway thx bro .. insyaallah , akan ku penuhkan ilmu memancing didada , bleh masok pertandingan . ekekeke ;D ;D ;D
     
  14. f4r33z

    f4r33z Siakap

    Sy ade beberapa soalan nk diajukan pd otai2 sekalian.. maklum le sy ni org baru dlm dunia hanyir ni...

    1) jika sy gune lpbc dgn line braided 20lbs perlukah wat shockleader dawai @ mono utk disambung pd gewang?
    2) gewang apakah yg mampu milik & menarik lg tertarik ko mmg debom di mate si toman?
    3) sang toman mmg terkenal dgn kerakusannya membaham gewang/umpan.. adakah drag perlu dikunci sepenuhnya ketika bermain atau hanya sesedap rasa?
    4) ade org kate kalau stakat line 20lbs rentikan je la hajat nak maen toman.. kang putih mate.. kalau pkai line poundage besar adakah akan effect renangan gewang kite?

    Harap otai2 sume dpt membantu..
     
  15. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Aku pun peminat tegar toman tapi sekarang ni dah susah nak nampak batang hidung dia.
    Apapun aku try jawab mengikut pengalaman aku la, kalau berlainan dari jawapan aku sila tambah ye.
    Aku jawab no.1

    1) Slalunya para caster akan membuat shockleader mono utk disambung pada gewang, kalau pakai dawai pastikan dawai tu jangan keras sangat sbb takut cacatkan keadaan renangan gewang. Melainkan gewang bersaiz besar (mcm menunda tenggiri), yang itu boleh.

    Aku ni pelik sikit teknik casting ni, aku langsung xpakai shockleader, tali utama 10lb mono terus sambung pada klip bersaiz kecil tapi kuat (contoh kekuatan 100lb) baru diklip pada gewang. Tiada masalah cuma hendaklah memastikan gewang yang jenis panjang je digunakan. Bukan apa, takut putus bila guna gewang kecik lagi pendek.
     
  16. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Nak tambah lagi jawapan soklan nombor 3 yang ada kaitan dgn soklan nombor 4

    Ianya bergantung kepada lokasi tersebut.
    1) Kalau lokasi tu bereba kayu + tumbuhan + halangan kaw kaw punya,
    sekurang-kurangnya tali 20lb ke atas jenis braided, joran keras, kekili yang tahan lasak.
    Kalau toman sambar umpan, Drag pulak kunci 80% atau habis pun xpe asalkan si toman xdapat
    menyusup ke reba.
    Nak selamat pakai je tali sulam 40lb.
    2) Kalau lokasi tu lapang + sikit2 halangan.
    Boleh je nak layan set casting ringan, joran 4-10lb, tali 6lb braided, kekili 1000 siri.
    Tapi drag tu jgn terlalu ketat dan terlalu longgar (ketat = putus, longgar = lucut)

    Sekadar membantu
     
  17. f4r33z

    f4r33z Siakap

    tima kasih pak syed sbb sudi menjawab.. ade soalan lg ni... ;D dawai yg poundage nye bape yg lembut skt 2? sy x penah pkai dawai lg.. sbb 2 xtau.. klu kite pkai line braided yg poundage die besar.. contohnye 40lbs keatas x effect ke renangan gewang 2? humangaih... layan toman pkai line 10lbs :eek: :eek: memang otai toman tahap dewa ni... ;D ;D tima kasih lg skali...
     
  18. Riepala

    Riepala Tenggiri

    Klau pakai tali mono, mmg x perlu pakai shockleader..shockleader ni bertujuan menyerap daya regangan dan disambungkan ke tali braided sebab tali breaded ni tidak meregang.. ::) 8)
     

Share This Page