Cara Memancing Keli Air Tawar?

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by Putera Mujahid Islam, Feb 1, 2013.

  1. Assalamualaikum.

    Ada sesiapa sudi ajar saya memancing ikan keli air tawar guna bottom? Umpan dan tekniknya bagaimana? Maaflah, saya masih baru. Sepanjang memancing, xpernah dapat ikan. Jadi saya nak cuba nasib dengan ikan yang mudah-mudah, memandangkan saya masih amatur, jadi saya memilih ikan keli. Harap sahabat2 dan expert2 semua dapat bantu saya, moga Allah dapat balas jasa baik kalian, ameen!
     
  2. Please bantu saya... :(
     
  3. Xdpt bantu xmengapa lah. sy kne usaha sndiri untuk lesen prtama hdup sy.
     
  4. afiz

    afiz P.net DUN Klang ... 019-2453593

    Bykkan menyelak Pnet tuan dan majalah2 pancing.. Byk ilmu dlm ni, antara malas dan rajin je... Bukan stakat ilmu keli,ilmu kumpau pun ada...
    Bykkan juga juin thread2 lain utk memudahkan interaksi tuan dgn sahabat lain.. Vukannya ape, kalo tuan jarang masuk thread org lain, org pun cam malas je masuk thread tuan.. Kire give n take la lebih kurang...

    Bkenaan xpenah dapat ikan tu, ada hikmahnye tu.. Lagi lame tuan xdpt ikan lagi byk ilmu tuan dpt kerana tuan akan cube mencari2 ilmu nya(ape aku taip ni).. InsyaAllah akan dpt jua ikan yg dhajati..

    Bkenaan dgn soalan tuan tu.. Ikan keli sungai ke?kolam ke? Tasik ke?
    Ikan keli dia xmemilih umpan tp lg hanyir umpan tu lagi cepat ikan keli dtg..
    Tu je kot.. Hehehehe sekadar pendapat saya je tuan.. Same2 kita kongsi
     
  5. jman

    jman Marlin

    Saya pernah terbaca dalam satu majalah pancing berbahasa Inggeris berkenaan kaedah memancing ikan keli yg agak unik dan berkesan (berdasarkan rencana tersebut) Caranya ialah menggunakan perambut yg diperbuat daripada benang yang digunakan oleh tukang buat rumah (benang nylon yg tebal) Potong benang tersebut mengikut panjang perambut biasa dan rendam dalam darah kerang (yg mentah). Lepas tu letak umpan pada mata kail. Saya sendiri tak pernah mencuba kaedah ini. Tuan Mujahid boleh cuba dan buat reportnya ;D di sini.
     
  6. Alhamdulillah, terima kasih. Saya akan rajin2 tngok thread orang lain. Ni kali pertama saya join website yang berforum2, ni yang saya banyak xtau :) terima kasih sekali lagi sahabat.
     
  7. Ouh, kena beli kerang ni. Ok, insha-Allah saya akan cuba. Nnt saya akan post kat sini :) hehe. Terima kasih atas ilmu yang bermanfaat
     
  8. toman bunga

    toman bunga Marlin

    keli ni tak memilih umpan bagi taik pun die mkn huhuhuhu ;D ;D ;D

    antara kegemaran keli:cacing,cengkerik,hati ayam perut ayam(segala manika jenis ayam la huhuhuhu),kerang,dedak n banyak lagi la ;D ;D ;D ;D

    rasenye mancing talapia lagi mudah sbb ikan ni ikan paling banyak kat malaysia huhuhu ;D ;D ;D
     
  9. Aduh. Tergelak saya, baru saya tahu keli makan najis >_< apa2 pun, terima kasih untuk senarai umpan ye tuan.

    Ikan talapia tu besar x tuan? Sbb saya nak pegang ikan besar2 ni takut lagi. Ikan kecik pun xpernah dapat. Excited nak memancing nih ;D hehe. Nak try juga lah ikan talapia jika ada rezeki
     
  10. toman bunga

    toman bunga Marlin

    talapia ni paling2 beso pun dlm 1kg lebih je huhuhuhu ;D ;D ;D ;D

    selalunye kalo ade cine2 yg bela ayam die mesti ade bela ikan keli sbb selalunye tiap2 hari ade saje ayam yg mati jadi die tak leh jual ayam tu die pun bagi mkn ikan gune bangkai ayam tu(kalo cine tu ade bela "kerbau pendek" die bagi mkn "kerbau pendek")ikan tu plak die bela dlm kolam kumbahan bile dua minggu sebelum die nak jual ikan tu die bubuh dlm tangki sabun huhuhuhu jadi kesimpulanye pule jgn beli ikan keli yg beso2,puteh melepak n jgn beli ikan keli yg harga bwh rm4 huhuhuhu ;D ;D ;D

    p/s cube taip bab# mesti keluar "kerbau pendek" huhuhuhu ;D ;D ;D
     
  11. Ha'
    Ha'ah, betul lah tuan. Ish, xpelah, lebih baik pancing keli sendiri daripada beli kat cina =_= ;D ;D xnk merasa bab# tu. Terima kasih tuan, banyak ilmu saya dapat malam ni. Dan maaflah saya ni orang yang banyak bertanya :( saya memang banyak xtahu bab memancing.

    Erm, ikan talapia xleh guna gewang kan?
     
  12. toman bunga

    toman bunga Marlin

  13. fisher_crazy

    fisher_crazy Rezeki masing2...layan je!!

    salam tuan..kalau nak kira besar ke kecik susah tu tuan..ikan keli kalau kcik tapi ada sengat jugak tu..bhya jugak..kekeke..
    bab mancing keli n kwan ssh nak ckp...sbb byak secara kebetulan...sekali dpt pun xsmpai 2 ekor...ad pkai cacing bse pun dapat,cengkerik pun layan...perut ayam pun layan...tuan minat air tawar ea?try la spesis universal dulu tuan...cth, talapia,terubuk,lampan,baung,temperas.n byak lagi..

    utk tekniknye sekadar bottom aje tuan..sambil layan udara segar... ;D ;D
     
  14. fisher_crazy

    fisher_crazy Rezeki masing2...layan je!!

  15. Hehe, saya memang pakai bottom pun, tapi takde rezeki dapat ikan lagi. Salah umpan lah tu =_=
     
  16. Wah, terima kasih tuan ^^ hehe. Saya ni baru lagi dalam memancing ni. Nak lempar tali pun selalu spool tersangkut, lupa nak angkat spool =_=
     
  17. fisher_crazy

    fisher_crazy Rezeki masing2...layan je!!

    xpe..sume orang bermula dgn kosong....hehe..
    cuba dan trus cuba...
     
  18. Terima kasih ;D ;D ;D ;D
     
  19. dedak bachang

    dedak bachang chek suka mengai!!!

    saya pakai cengkerik n cacing ja utk keli nih....kengkadang time pasang surut pun ade pengaruh....sbb penah tgk boiling keli ni...time tu ayaq dah surot, bottom sampai 4 rod umpan cengkerik, cacing,perut ayam(umpan standby..hehe)n roti gardenia, satu pun x disedut...huhu, tp bila time ayaq gerak balik...hehe...bersedia jer...satu joran cukup...letak x dan nak pasang yang lain...dah kena....

    perambut saya x panjang sgt dalam sekaki atau sejengkal,ladong hidup... sbb klu panjang senang si misai ni nak lari masuk reba....
     
  20. Wah, bermanfaat ni, banyak info, terima kasih ;D ladung hidup kalau air dah start mengalir, elok guna ladung hidup saiz apa agar perambut tu tak dibawa dek arus?
     

Share This Page