cara mancing kt tasik kenyir...

Discussion in 'TEKNIK, GAYA, JENIS dan CARA PANCINGAN.' started by kunang_kunang, Feb 2, 2009.

  1. kunang_kunang

    kunang_kunang "ku masih tercari-cari......."

    kepada sesiapa yg terer tu...
    bole citer tak pancing yg mcm mana yg sesuai...kail yg mcm mana..
    dan segala yg saya perlu tau untuk gi mancing situ..

    ***jgn mare...cucu baru belajar nk mancing kat tasik, selalu mancing pantai jer.. ;D
     
  2. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Kunang2 tinggal di mana?
     
  3. kunang_kunang

    kunang_kunang "ku masih tercari-cari......."

    saya tinggal kt bdr tun hussein onn, cheras..
    nk belajar sbb nk gi ngikut trip gi kenyir..
    hehehe...nk buat persediaan rapi..
    xnak sampai sana kang, mati kutu...
    .....org kata sediakan payung sebelom ujan! hehehehe
     
  4. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    SMS saya no tel Kunang2 kpd saya.
    Nanti kita set date mancing kat Subang.
    15hb Feb ni free tak? Kalau free kita jumpa di tasik Subang sebelah federal highway tu. Senang ajer. Nanti kita boleh minum teh sambil cerita ttg pemancingan di Tasik Kenyir. Yg lain2 nak joint pun boleh. Saya boleh tunjuk guna set baitcaster dan spinning, buat perambut, nak guna gewang dll.

    Jadual:-
    Awal pagi jam 7am ada di sana. Tamat jam 11am. Then kita balik.... ;D ;D ;D

    Potocol:- 017-2040138
     
  5. kunang_kunang

    kunang_kunang "ku masih tercari-cari......."

    orait.....
    skang saya nnt saya sms abg potocol..

    no saya.. 012-253 6767 (apis)
     
  6. ejoy_burger

    ejoy_burger Marlin Staff Member

    amacam kunang2...
    aku pun nak turun... nak menuntut...
    pegi sekali la...
     
  7. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Okay...

    Peralatan yg perlu dibawa...

    1. Set spinning
    2. Set baitcaster
    3. Lure
    4. Hook
    5. Tali perambut cap ayam - 12lb, 20lb....
    6. Cutter
    7. Dll yg berkenaan....termasuk mata bom kalau nak layan bottom.

    Jadual:-
    7am ada di Tasik Subang.
    Agenda:-
    1. Pagi2 layan peacoak bass
    2. Dah penant kita lepak sambil layan bottom
    3. Sesi bertukar2 ilmu

    1pm balik.

    1. Umpan main bottom:- cengjerik/cacing/dedak (kalau ada ramuan sendiri...lagi cun!!!)
     
  8. kokpit

    kokpit Siakap

    adus, tensen btullah......
    komplot camni ler yg x de kat area aku...

    smpai bila aku nak blaja teknik ni suma? banyak lg yg x tahu nih?
    ada sesapa yg sewaktu dgn aku leh tunjuk ajar...............

    p/s - mata bom tu apa??? kalau bom ikan tu pernah lah dgr
     
  9. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Sabar...insyaalah kita pasti ketemu... ;D ;D
     
  10. kunang_kunang

    kunang_kunang "ku masih tercari-cari......."

    salam bro...
    saya ader terbaca pasal umpan dedak..

    kalo dedak tu dicampur ngan kucai ker, kalo x salah...
    baru mengancam umpannyer...btol ker?
     
  11. kelilembut

    kelilembut Bilis

    slm sedara,sy org baru klu ada petua2 mancing kat sana bleh la kongsi2 ya...ada cita2 gak nk mancing sana
     
  12. kunang_kunang

    kunang_kunang "ku masih tercari-cari......."

    bulan 6 ader trip ker kenyir
     
  13. kingfisher

    kingfisher Bilis

    bro nak mancing dkt tmpt hok guane tu? contohnya dkt jeram ker..atau pun dekat lubuk2 hok 3 -4 km downriver?
    kalu nok ngail kelah dkt jeram..yg penting pakai tali pancing yang halus tp kuat sebab air dkt sana terlalu jernih (kalu tak ujan laa) yg lain2 terpulang laa pada set apa yg anda pkai, jgn pkai set nok gi kelaut jer hehehe
     
  14. mat unta

    mat unta Tenggiri

    salam bro potokol.
    bole tak kasi summary pasal keadah dan teknik pancing di tasik kenyir, dari segi jenis ikan, perambut, umpan dll
     
  15. BuGie

    BuGie ............

    nk blaja gak lah..... :) tulun....
     
  16. hampeh06

    hampeh06 Siakap

    samo la.. :D :D ;D ;D
     
  17. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Salam kembali.

    1. TEKNIK
    2. JENIS IKAN
    3. PERAMBUT
    4. UMPAN

    1. TEKNIK
    - bottom
    - casting
    - trolling
    - surface (lampam)

    2. JENIS IKAN
    - lampam
    - toman
    - sebarau
    - cemperas
    - baung
    - patin
    - kelah
    - tengas
    - kejo
    - bujuk
    - dll lain2 spesis air tawar di dlm tasik.

    3. PERAMBUT
    - bottom:- panjang setengah tepa beserta satu hook, bersambung pada clip danbatu saiz no 4/5.
    - lure/gewang utk casting dan popping
    - surface (lampam) :- tiada perambut, disambung terus ke mainline 2lb dari rod telescopic atau batang bertam, tali yg panjangnya dlm 3 depa

    4. UMPAN
    - cacing
    - anak sebarau atau sebarau yg dikerat 2 jika besar (umpan toman)
    - anak ikan rong :- utk baung


    Harap dapat membantu dlm ringkasan ini.
     
  18. mat unta

    mat unta Tenggiri

    tkasin tuan,
    apakah umpan yang paling universal kat sini jika main bottom shaja
     
  19. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    Sama-sama...

    Umpan yg universal ialah cacing dan anak ikan.
    Cacing tu lak hendaklah dicangkuk beberapa ekor dlm satu hook - sekurang2nya 3 ekor utk memberi pergerakan yg maxima di dasar supaya deria ikan dapat terhidu atau nampak.
     
  20. BuGie

    BuGie ............

    seingat saya.....tuan potocol ada cakap...kalu umpan cacing, pakai yang cacing kampung jgn pakai cacing beli tue...tul ker?....betulkan saya kalu saya salah.... ;)
     

Share This Page