Cadangan utk trip OFB Port Klang 5-6 Mac 2016.

Discussion in 'Perbincangan @ perancangan mengadakan pertandingan' started by mat edi, Jan 4, 2016.

Tags: Add Tags
  1. mat edi

    mat edi Pelata

    Salam otai2 smua...saya cadang untuk buat trip memancing santai2 sambil BBQ tengah laut ke OFB tarikh spt berikut.

    Tarikh : 6-7 Feb 2016
    Tekong : Tekong Pak Samad

    Mmndangkan trip ni trip prtama kali utk mencuba nasib...mohon otai2 sekalian bg tnjuk ajar setting kekikil mcm mana..ladung...umpan...

    Trimas.... 8)
     
  2. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Salam tuan,

    1. mata apollo sediakan sebanyak mungkin, pelbagaikan saiz dan warna - siapa yang rajin apollo kat bawah tiang, letakkan umpan isi ikan atau udang, situ banyak kerapu kecik kecik untuk lauk.

    2. Kalau dapat tamban tu, terus cangkuk buat umpan hidup, kebiasaannya Talang atau Baracuda ada kat bawah menanti

    3. Dengkis dan Telinga Gajah tu, bawa umpan dedak... kasi gaul cantik cantik.

    4. Kat bwh tu banyak teritip, kalau perlu, gunakan perambut kasar sikit.

    jangan terpedaya dengan memancing, time orang ajak makan, terus makan. takyah tunggu-tunggu, nanti lauk takde, nasi pun takde. sebab kat sana, semuanya lapar macam tak pernah makan. ini pengalaman saya selama 3 kali pergi sana...

    nasihat saya, bawa umpan udang mati untuk kegunaan sendiri sebagai backup kalau umpan apollo tu kurang.

    selamat berjaya, masa kat sana, cuba berbaik dengan tekong pak samad, banyak ilmu dia ada. orangnya nampak cerewet tetapi sangat baik hati...
     
  3. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Huhu...best nih....dengaq cakap Tuan NMM tu...batu ladung main atas OFB No. 6-10....main kapal karam no 8-10...rod spining MH mesin 4000 tali 40lb 150m cukup...perambut apollo saiz 7-10 (dengkis dgn kitang), perambut 50-80lb utk main bottom dan drift...kabel dalam sekaki utk drift alu2 50lb cukup, belon utk drift.
     
  4. mat edi

    mat edi Pelata

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    terbaik tuan..tamban trus cangkuk seekor2?...mmg kna main prmbut 2 mata ni...batu ladung saiz mcm mana ek??..
     
  5. mat edi

    mat edi Pelata

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    wah...terbaik tuan...kdalaman dia agak2 brapa ek?
     
  6. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Tuan, ikan tamban tu kasi hidup... cangkuk sekor hidup2. kalau guna perambut 2 mata, kasi cangkuk jangan sampai mati ikan tu... mesti teruja kali pertama nak pergi sampaikan terasa nak bw semua kelengkapan yang ada. hihihih

    Abang ManC75 dah bagi petua. dia otai laut dalam tu... kalau ada rod surfcast, bawa la satu... main baling-balik tarik kapal dagang... :D
     
  7. mat edi

    mat edi Pelata

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    perlu perambut steel x?...klu alu2 bedal tngok jela tali ptus... ;D ;D
     
  8. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    perambut steel pun boleh tuan, ikut atas kesesuaian pemancing. kalau macam saya, lagi suka kalau perambut mono. ketuka pun banyak kat situ. ikan peberet saya dengan KDN ( orang rumah ).
     
  9. mat edi

    mat edi Pelata

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    eheh..trima kasih tuan...klu ramai join..sy nk open trip nih...spe2 ad nk join x?...
     
  10. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    KDN saya due bulan 4 ni.. anak sulung. kalau ikutkan hati memang teringin sangat nak ke sana.. best oooo ... kalau open trip, rasanya kena open dekat FB.. kalau kat sini dah tak ramai yang join... :D
     
  11. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Dah lama tak main talang kapal karam OFB....paling best tinga gajah...kuat lawan wooo..jgn percaya sgt tu apa yg NMM cakap tentang den yooo...dia lagi terer tu Sifu den tu...hehehee
     
  12. doktor_xp

    doktor_xp 013-2466299 - Naga

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    err...apapun, senior tetap hebat... ;)
     
  13. mat edi

    mat edi Pelata

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Trbaik tuan2 smua.trima kasih ilmu brgua tuh....msih lg sesi korek ilmu...klu sambutan cantik..tnggu surat jemputan menyusul
     
  14. gaara_X

    gaara_X Marlin

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    dah penuh ke tuan tanah.....hihkhihkhihkikkk...
     
  15. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Mat Edi buka jer surat jemputan...selalu penuh jer...jarang sgt tak penuh..dapat 15 orang cukup satu bot Abg Samad tu..tak muat..cari bot Abg Jalil plak...tak muat gak..cari bot Along plak...tak muat jugak..sewa tongkang jelah...keh3 :D :D :D :D :D
     
  16. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Saya dah kena teguran sinis Pak Samad, mcm serba tak kena (sbb nubis la kena pompangpompang dgn dia ;D ;D ;D)
    Dari segi ikatan perambut, setup pancing utk ikan besar dan mcm2 lg kena buat betul2.
    Tapi daripada teguran tula saya perbetulkan kesilapan sendiri. So, dengarlah cakap Pak Samad.
     
  17. gaara_X

    gaara_X Marlin

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    pengalaman mendewasakan kita.....ilmu bukan senang dicari....
     
  18. tenryu

    tenryu NIK: 019-252 1413

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Huhuhu..
    Macam menarik je OFB ni..
     
  19. Pak Syed

    Pak Syed Boleh je call 012-2148135

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Lagi satu,

    kalau duduk atas ofb, kadang2 ada talang boiling sekeliling tu.
    Bawakla popper atau pencil casting, tak payah saiz gedabak, saiz casting biasa pun ok, asalkan boleh lempar gewang ke arah boiling tersebut
     
  20. MoonDoo

    MoonDoo Agi Idup, Agi ngelaban.

    Re: Cadangan utk trip OFB Port Klang 6-7 Feb 2016.

    Assalamualaikum Tuan..
    Saya dari Johor Bahru. Kalau nak join buley ke.?
    Limit berapa orang buley join.?
     

Share This Page