braided line terbaik

Discussion in 'LINE aka. TALI' started by Ah kai, Dec 13, 2009.

  1. Ah kai

    Ah kai Siakap

    salam,
    minta jasa baik tuan-tuan untuk berkongsi pengalaman pada den.tali braided yang mana terbaik?...baru ni kawan baru beli xzoga-shogun 65 lb...balik dari kelong mcm biasa cuci ngan air bersih dan keringkan pada suhu bilik...pastu bila nak g lg mancing tgk line dah pudar warna n berbulu....nak potong sayang...dah la mahal...so tutup mata dan potong...ingatkan xzoga shogun line terbaik tetapi menghampakan...so line brand apa yang terbaik?....
     
  2. ajoharis

    ajoharis Marlin

    saya pakai power pro... setakat ni tak menghampakan....
    tapi rasanya tajuk ni macam dah ada aje....
     
  3. pok dik

    pok dik jika ke rinduan call 0162826501

    kawan pakai cap ayam ja... 60 hengget 300 meter... setakat ni x da masalah... tapi jangan tomman la...
     
  4. BuGie

    BuGie ............

    brand mender pokdik?

    kwn pakai ofmer major....
     
  5. ajoharis

    ajoharis Marlin

    member pakai cap tomman 40lb... sekali baling buat surfcast... dia punya tali dah putus kat sambungan.... hampeh punya tali....
     
  6. mR_o

    mR_o ngail pah ceroh!!..ke guane?

    kwn baru beli braided ajiking professional..xthu la ok ke x,sbb x gune lg..
     
  7. Ah kai

    Ah kai Siakap


    power pro pun kwn ade pakai....tapi bila lama skit tak pakai dalam 3-4 bulan tali putus kat tengah...takde ke rakan2 yang pakai brand berkey whiplash...dengar2 brand tu bagus....tapi nak cari 65 lb satu N.sembilan da takde...kalau ade tlg bagi info atau ada cadangan lain untuk pakai braided yang terbaik....
     
  8. cdgtxx

    cdgtxx KAJANG ANGLER 1978 Staff Member

    jgn takut bro.....berbulu tu adalah perkara biasa pd braided...

    bab turun kaler tu pun...pd x-zoga meamng biasa la....

    tp jgn khuatir..kekuatan dia masih utuh lg...

    p/s : sy pkai VARIVAS pun berbulu gak....
     
  9. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    saya pakai ajiking professional....23.3lbs..talinya halus...dan kuat..angkat kerapu 3 kg...pun tiada masalah..cuma satu aje kelemahannya iaitu talinya kesat kalau bersimpul..kirim salam le...huhuhuhu ;D
     
  10. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    Susah nak bagitau braided apa yg paling bagus..masing2 ada pro dan kontra.
    saya pernah pakai power pro, spider wire ultracast, tuffline dan terbaru saya baru cuba stren. stren pun ada banyak jenis..ada yg murah dan ada yg mahal.

    Bagi saya..rasanya yg paling baik dari segi ketahanan adalah power pro...tahan lasak. 20lbs-Saya dah pakai 3 th..tak pernah jaga..tahu guna saja. air tawar, kolam dan air masin..saya gasak je..mancen kat air masin jarang sangat saya bilas. setakat ni ok je..tapi saya rasa dia tahan sebab belum pernah berjuang menaikkan ikan besar..rekod p.pro ni hanya setakat ikan2 kolam saja..pacu, rohu, dan tongsan..kalau ikan2 air masin tu yg saiz bawah sekilo..paling kuat pun siakap kolam dan jenahak. Rekod terberat dan hasil terbaru utk tali ni baru bulan lepas 2 jnahak kolam sea lion dlm satu masa..setiap ekor 2kg lebih. selepas tu jenahak 3.0 kg..saya masih brani main area palong..tak pernah putus tapi drag kna main sikit..kna cekap kalau tak kna lilit palung.

    spider wire ultra cast..saya pernah pakai 10lbs. memang ringan dan tak tahan lasak, walaupun ringan tapi lambat tenggelam. kalau nak layan casting sesuai utk gewang yg agak berat..casting haruan pun sedap..layan kolam air tawar pun ok. saya gunakan untuk pelbagai termasuk untuk mancen udang galah sungai..rekod tali ni saya rasa lebih dari 20 ekor siakap kolam yg saiz dari 1.5 ke 2.2 kg..slpas tu dia dah menunjukkan penurunan prestasi..dua tiga kali putus semasa henjutan walaupun drag diketatkan tahap sederhana. Tak lama..saya pakai dalam setahun lebih. lepas tu saya tukar tuffline.

    pasal tuffline nanti saya citer jap lagi..ada hal..
     
  11. BuGie

    BuGie ............

    tapi....skang dh byk tiruan nyer power pro....tu yang takut sket nk beli jenama tue....kalu jat de tips bagaimana nk bezakan yang asal ngan tiruan....ok gak tue....
     
  12. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    betul2...tapi tempohari member ada beli braid power pro 20lbs tapi betul atau tak...braidnya kasar mcm kapasiti 60lbs...
     
  13. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    orang kata cari yg ada pelekat kertas timah.
     
  14. ajoharis

    ajoharis Marlin

    kurang fahamlah bro jat.... boleh tepek gambo tak....
     
  15. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    apa yg saya tahu power pro sepatutnya nipis..sulamannya pun kemas dan padat..dia tak akan pecah mcm mana2 braided jenis murah.
     
  16. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    betul2..saya ada pakai power pro yang ori.......warna merah..dah hampir 1 tahun pakai warna tak luntur lagi dan tak berbulu lagi braided..tu
     
  17. ajoharis

    ajoharis Marlin

    so far kawan pakai power pro tak da masalah...
    kalau nak elakan tali berbulu dan tahan lama.... kerap dipusing tali... mungkin 5 kali pakai pusing sekali ke....
     
  18. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    gambar takde bro..dia mcm sticker kecil je daripada kertas timah..kira mcm dia punya trade mark laa..
     
  19. ajoharis

    ajoharis Marlin

    sticker yg kita tengok lain angle nampak... lain angle lagi tak nampak gambor power pro tu ke,....
     
  20. Ryzal Bawal hunter

    Ryzal Bawal hunter lelap time.....bye2

    tunjukkan le....skrg nak cari yang ori pun dah konfuse.... ??? ???..terpaksa tukar pakai braided yang lain
     

Share This Page