BILA ADA SAMPAN ,KENA LAH ADA PENGKALAN DAN PORT2

Discussion in 'Info pemancing' started by wingerider, May 12, 2011.

  1. HaIrI

    HaIrI Bilis

    Terima Kasih tuan turunkan ilmu, InshAllah akan dipraktikkan :)

    Break-in errrr maksud saya break-in (pecah dara) untuk enjin sangkut baru, dalam manual ade tulis procedure dia dalam 10jam kene running. Cuma nak tau pengalaman orang yang penah pakai enjin sangkut nie la. Sebelum nie orang tua saya pakai enjin mercury 25HP tapi beli second hand 20tahun yang lampau ( Mercury cover enjin belang2 ) so memang tak buat la break-in procedure tu.

    Enjin baru nie baru 1st start & running masa ambik sampan dari Sementa Ahad lepas, rasenya belum sampai satu jam enjin tu jalan pun. Kalau free pun mungkin hari minggu nie baru nak mengetest balik nak setting mane yang perlu.

    Pasal nak OFF enjin tu saya tekan je punat OFF engine, tapi enjin lama memang main cabut je hos minyak enjin mati sendiri. Enjin baru pun kene buat macam tu ke? Minyak aritu isi RM50 dalam tong pastu tuang 2T lebih kurang 1 liter, tak abis pun lagi minyak adelam dalam 1/5 saje baru guna.
     

Share This Page