BILA ADA SAMPAN ,KENA LAH ADA PENGKALAN DAN PORT2

Discussion in 'Info pemancing' started by wingerider, May 12, 2011.

  1. wingerider

    wingerider 0125525646

    Salam Semua,

    Ni bukan apa saja seronok nak menambahkan topic lagi pun teman ni jenis yg apa2 pun mesti berkaitan dgn mancing dan laut.Jika teman ke out station penginapan biasa nya teman akan berikhtiar mesti tepi laut , sungai atau air terjun tak kira lah jika jauh nya 100km dari tempat yg nak di tuju.KDN dah memang biasa dgn minat dan kemahuan teman.

    Sebut fasal mancing,teman bila duduk aja atas sampan hati dan fikiran dah rasa amat lapang,hasil tu rezeki tapi minda paling utama sebab itu pemandangan di sungai dan laut tanpa kita sedari banyak membantu merelexkan minda kita.
    Dari segi kesihatan pula kita pun tak perasan bahawa aktibiti kita menyedia, memuat kan barang peralatan,memungah,mengurus kan sampan dan engin pergi dan balik telah memberi senaman.
    Ketika memancing pula kita lupa berapa kali pula kita merengkuh sauh.Bila nak berpindah port tali start engin perlu di tarik utk menghidupkan engin dan seterusnya pengendalian steering secara tak langsung juga memberi senaman dan mengeluarkan peluh.
    Panas laut dan reflek air laut juga mampu memberi tahap kekuatan kesihatan dan kemampuan ketahanan diri kita.
    Yang paling best dan paling mencabar dah tentulah berentap dgn ikan,di sini lah ketangkasan anggota,fikiran,kesabaran,keselamatan,kecermatan dan seterusnya dah tentu kepuasan dan kegembiraan.
    Sebab itulah terjadi gigil

    Teman sebagai perokok merasa amat ceria bila di laut dengan udara yg sebersih nya dan tiupan angin yg menyegarkan.

    Sebab itulah jika kita perhatikan kebanyakan nelayan sehat2 semuanya walau pun usia telah menjengkau

    Di bawah ini adalah sedikit gambar dalam simpanan teman utuk tuan2 anilisa sendiri
     
  2. wingerider

    wingerider 0125525646

    IZINKAN TEMAN BERMULA DENGAN PANGKALAN

    PKLN PERTAMA TEMAN -MASIH DI GUNAKAN OLIH ORANG2 KAMPUNG
    LOKASI-DI KAMPUNG SG WANGI SITIAWAN PERAK
     

    Attached Files:

  3. wingerider

    wingerider 0125525646

    PANGKALAN SEKARANG UNTUK MEMUDAH KAN PENYIMPANAN BOT N SAMPAN
    KENA BAYAR BULANAN SEWA LETAK

    LOKASI DI KG DRALIK SITIAWAN
     

    Attached Files:

  4. wingerider

    wingerider 0125525646

    PANGKALAN KETIGA INI KHAS UTK KERJA2 DIY MEMBAIK PULIH ATAU CUCI SAMPA
    LOKASI KG SG WANGI
     

    Attached Files:

  5. wingerider

    wingerider 0125525646

    Permandangan dan port

    Saya bermula dgn sebahagian d kg Acheh
     

    Attached Files:

  6. siluk

    siluk Tenggiri

    satu analisa yang bagus tuan wingerider! cek setuju sangat...... macam tuan jugak, cek pun pantang tak tengok laut/sungai ni...tiap-tiap petang confirm mesti menyusur ke tepi laut/sungai walaupun tak memancing...tak pun basuh basuh bot pun seronok gak... ;D (basuh bot sorang sorang pun peluh berdesiu-desiu gak oooh )
     
  7. wingerider

    wingerider 0125525646

    yang seronok cuci sampan dan buang berangas,peluh pun dapat,mandi laut pun dapat yg jarang kita lakukan.Air masin pun baik utk penjagaan kulit
     
  8. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    setuju tuan, x dpt mancin tengok suasana laut pun dah bersih otak apalagi kalau dapat memenuhkan coleman, protin baik punya.....
     
  9. wingerider

    wingerider 0125525646

    Kalu coleman penuh pun baik dan kalau 3 ekor size 4-6kg lagi baik kut
     

    Attached Files:

    • 005.jpg
      005.jpg
      File size:
      110.1 KB
      Views:
      19
    • 009.jpg
      009.jpg
      File size:
      92.9 KB
      Views:
      18
    • 006.jpg
      006.jpg
      File size:
      120 KB
      Views:
      21
  10. ewak

    ewak Arowana

    perkara utama sebelum memiliki bot, kena la pastikan ada pengkalan/jeti @ tmpat parking bot terlebih dahulu..kalo takde, mana mau parking..haruuu..langkah pertama, kena la bersihkan dulu tunggul2 kayu kat tapak parking tu..bermandi peluh main lumpur
    [​IMG]
    [​IMG]

    bila dh kompiden tapak parking tu bebas dr tunggul2 @ kayu2 terpacak, barula bleh start projek buat jeti pula..pon mandi peluh jgak nk nyiapkannya..
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    time air dh pasang, mancen le.. :D
    [​IMG]
    [​IMG]

    mmg syahdu tul dok kat tepi laut..lbh2 lg bila projek dh hmpir nak siap..lbh2 lagik ngan tulang 4 kerat & titik peluh sendiri anak beranak.. ;D ;D
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    sebaik2 tempat parking bot, kena la ada jeti yg kukuh & sempurna, tiang pancang yg cukup ketinggiannya utk tambat bot, pondok menyimpan peralatan (sauh, enjin & lain2 peralatan), lokasi yg berhampiran ngan muka laut..utk keselamatan, rantailah bot tu..disamping tu, berkenal mesralah ngan nelayan @ tuan2 pnye bot yang sama2 parking kat area pengkalan tu..seboleh2nya pilihlah pengkalan yg ada banyak bot & ramai yg menghuni @menginap kat area pengkalan tu..
    [​IMG]
     
  11. wingerider

    wingerider 0125525646

    Tuan Ewak,terima kasih kerana mengpostkan segala permandangan yg indah 2,terpesona teman di buatnya ,kerana inilah tujuan teman buka thread ini utk mendapakan sokongan dpd forumer2 membuat laporan atau imbasan kpd pkln2 yg indah d tanah air kita.Tidak semua kita mendapat peluang atau tahu ceruk mana ada pkln2 selain dpd feedback dpd kawan2.Pkln2 pendalaman lebih indah dan sejuk mata memandang.
    Pilihan pkln tuan amatlan sentimental dan cantik tambahan pula dengan usaha dan kreativ sendiri.Oh alang kah indahnya.
    Tuan,teringin juga teman nak tahu di lokasi mana kah pengkalan tuan yg amat menashikkan ini.

    Tima kasih sekali lagi kpd tuan
     
  12. wingerider

    wingerider 0125525646

    Siap ada ponduk,hari mingu bolih bersantai dgn keluarga dan lepak dgn kawan2,

    Project macam ni walau pun keluar modal ,berbaloi utk kepuasan diri utk kemudahan,penjagaan dan keselamatan bahtera yg kita sayangi sebagai hobi bagi seseorang pemancing.

    Tahniah tuan kerana bersunguh2 dgn membina kemudahan yg d perlukan sebelum membuat keputusan memiliki perahu.
     
  13. ewak

    ewak Arowana

    pengkalan nelayan batu 7 kg.sementa klang..12 thn lepas(thn 97-99), aku penah parking kat sini..fiber 14' ngan tohatsu 30hp..bila dh boring main sampan, aku tinggalkan mcm tu aje kat pengkalan..langsung tak penah jenguk sampan & enjin tu..baru2 ni bila dh beli sampan & enjin lain, rupanya orang yg menjaga sampan aku dulu tu, masih menyimpan enjin aku dgn baik..ha haha tak psl2 ada 2 sampan & enjin skrg nii.. ;D ;D
     
  14. ewak

    ewak Arowana

    kat sblh tu warung bleh ngeteh & pekena kopi panas..smpai mlm masih meriah..tu yg syiok lepak sini he hehe.. ;D
     
  15. capik

    capik capik 013-3945291

  16. wingerider

    wingerider 0125525646

    Lagi baik ada 2 sampan,yg lama tu buat sewa aja pada ahli pnet,ponduk dah ada,org bandar2 mesti abih hati dengan keadaan pkln tu.
    Tahun 2003 aku belanja hampir 7000 teroka dan buat pkln,aku upah back hoo kaut hutan bakau,tambak tanah merah 40 lori tutup selut,6 lori mixer cemen buat slip way.Masa tu aku pakai 1 speed bot,1 sampan 19' dgn 40hp mercury .Kedua2 ada trolly aku tarik balik simpan rumah.Kerana tempat tu terceruk dan kalau air timpas sangkut engin dan ada pokok tumbang melintang sungai aku tinggalkan begitu saja ,la ni org kampung guna pkln tu
     
  17. wingerider

    wingerider 0125525646

  18. capik

    capik capik 013-3945291

    insyaALLAH nnt sy upload kn gmbr..
    skang pengkalan nelayan ni dh xseperti dulu..byk jambatan dh roboh..
    insyaALLAH saya,ayah,dan kawan2 persatuan akan mngusahakn balik n menaikan balik pengkalan ni...
     
  19. wingerider

    wingerider 0125525646


    TQVM,usaha anda amat d hargai
     
  20. wingerider

    wingerider 0125525646

    Kalau teman ke Klang(teman pernah duduk Pdg Jawa 12 taun)bolih lah lepak di pklln tuan dan ngeteh bersama
     

Share This Page