Beza ikan patin buah dan patin muncung

Discussion in 'HIDUPAN AIR.' started by azmanm, Nov 29, 2010.

  1. azmanm

    azmanm Siakap

    Salam semua warga pancing.net
    saya ingin bertanya beza ikan patin buah & patin muncung
     
  2. bird

    bird Patin Sg. Dengkil

    Mcm2 ada.. patin buah,muncung,siam (mcm kt kolam bayar) dll patin lagi kalo ada..

    dpt tepekkan gambar lagi best...
     
  3. T0REX

    T0REX Tenggiri

    yg teman tau klau patin buah @ local patin ni ada merah kat sirip dia..warna pon agak2 kelabu..klau patin kolam tu xdak merah kat sirip..
     
  4. azmanm

    azmanm Siakap

    ok
    sebelum ni mancing ada 2 jenis
    1. tengkuk dia rata
    2. ada lekuk macam orang bongkok
     
  5. abu_melayu

    abu_melayu اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي ÙˆÙ

    Yang makan buah tu mmg patin buah,cuba try,preng prengggggg
     
  6. AbangSayang

    AbangSayang WhatsApp/Telegram : 013-4244994

    teman ade dengor oghang kate patin buah ade misai macam baung...
    cik fatin plak bibir merah... ;D
     
  7. komenz

    komenz Bilis

    boleh pancing jugak ke?
     
  8. scot

    scot mencari pengalaman

    buleh jer..tp umpan RM(Ringgit Malaysia)....hehehehe :D
     
  9. pemancingsepi

    pemancingsepi Marlin

    [​IMG]
    patin buah
    [​IMG]
    patin muncong

    p/s: harap kpd tuan punya gambar memaafkan saya kerana men'ambil' gambar dan letak disini tampa kebenaran...
     
  10. AbangSayang

    AbangSayang WhatsApp/Telegram : 013-4244994

    betul ko kata abu...
    patin buah hanya makan buah...perutnya boroi sikit dari patin biasa...
    Otai Dengkil bgtahu teman....
     
  11. berudu

    berudu Kejayaan Tdk Akn Dtg Kpd Manusia Yg Leka

    hrm.... good info nih ;)
     
  12. anak_peneroka

    anak_peneroka ready for komplot>>0123596838

    dlm gambar yg no 2 tu mcm bkn patin muncung je..mcm patin lawang je.xsilap kwn la..kalau salah tlg btulkn ye otai2..hehehe ;D
     
  13. abu_melayu

    abu_melayu اِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي ÙˆÙ

    Patin ni lebih kurang je bentuk kalau tgk gambar,kena tgk betul2 kadang,skrg ada patin buah + muncung = patin Mas,kalau biasa mancing patin liar mmg boleh beza bila naik
     
  14. jelawat

    jelawat Tenggiri

    Tak tau pulak,macam same je.Yang biase bawak balik bile dipotong,warne isinye macam isi ikan Solamon (oren)masak Tempoyak sodap,lagi satu buat fillet goren tepong.Memang sedap.Selalu tapau kat Sukida dalam sekilo/sekilo setengah atau pon dua kilo.Masuk tige kilo dah tawar skit.
     
  15. MatReL

    MatReL Mancing->Fishing->Ngail

    aritu mase mancing patin kolam br perasan ade beza sekor sirip kekuningan dan sekor lagi kemerahan..tu patin ape pulak ek??
     

Share This Page