Berhati-hati dengan penjual dibawah

Discussion in 'PAPAN KENYATAAN UMUM' started by pancinglama, Feb 21, 2012.

  1. pancinglama

    pancinglama Administrator

    Saya sediakan ruangan ini utk perkongsian maklumat penjual yg bermasalah. Diharap perkongsian maklumat ini dapat mengelakkan kawan2 lain dari terkena.
    Perbincangan tidak dibenarkan.

    Barangan : Shimanon TUD
    Website : Murah dot con
    Tarikh jual beli : 31 Feb 2011
    Harga : RM 1.50
    Gambar :

    Penjual : Con bin Man
    No tel : 019-911 99999
    Bank : May dan Bank
    No account : 111-2222-3333-4444
    Alamat : 99, Jalan Belit, Selangor

    Tips untuk mengelakkan dari ditipu.
    1) Call penjual untuk memastikan no yg diberi masih ok.
    2) Tanya soalan2 berkaitan dengan barangan yg hendak dibeli dengan lebih detail
    3) Minta alamat penuh penjual. ConMan selalunya akan cuba mengelak dari memberikan alamat mereka. jadi katakan kpd mereka "payment melalui check".
    4) COD (cash on delivery) adalah cara terbaik. Minta kawan2 berhampiran (sekiranya dari luar kawasan penjual) untuk melakukan COD.
    - harap tips ini dapat membantu.
     
  2. Betok76

    Betok76 Marlin

    nice info... ;D ;D
     
  3. tengasmerah

    tengasmerah Arowana

    tq tuan man ;D ;D ;D
     
  4. AbangSayang

    AbangSayang WhatsApp/Telegram : 013-4244994

    info yg bagus...
     
  5. otc

    otc Marlin

    TQ tuan. tips yg berguna
    So far masih belum terkena...
     
  6. eone

    eone Syukur dengan rezeki yang di perolehi..

    thanks tuan atas info ni.. setakat ni.. sy belum pernah kena tipu lagi la.. walaupun beli brg yg harga lebih dari rm500..sbb sevey dulu sebelum beli.. hehehe... cek komen pembeli2 yg dah beli.. atau cek area kedai kat mana berdasarkan alamat.. ;D ;D ;D
     
  7. nuries

    nuries Marlin

    pengalaman kawan on9 banyak gak... kadang2 kita minta COD meeka kata mana ada opsyen COD... ramai yang x nak guna COD... hampir 90%

    Last time beli mesin dengan pemancing SINGAPORE last2 kena kelentong bawak mesin made in Malaysia gak.. hadoi hangus Rm400
     
  8. chard

    chard Bilis

    ape2 pon kena sentiasa beringat heheehehe ;D
     
  9. dedak bachang

    dedak bachang chek suka mengai!!!

    tq tuan PAncing lama atas info ...
    utk transaction online ni mmg kena lebih berhati-hati...jgn tergopoh-gapah nak beli...
     
  10. CikguZaini

    CikguZaini Tenggiri

    Teman pon krg berani kalo beli on9 ni..lg2 kalo yg arge atas rm100..kalo dh teringin benor ngan bende tu mmg soh member2 yg ade dok dkt2 area seller tu g jmpe n amik brg..pastu soh die tlg pos..cara itu le yg plg slamat..hehe
     
  11. hipnee

    hipnee hip

    thanks. Berniaga kena jujur ;)
     
  12. rudad

    rudad Siakap

    Selalunya peniaga yang tak jujur ni, dia akan kata lokasinya jauh .. kemudian kata boleh bayar melalui deposit bank dan pos menggunakan kurier. Harga yang ditawarkan pun tersangat murah dari yang sepatutnya. Awok belum pernah terkena tapi dah selalu jumpa peniaga yang macam ni. Dema hanya berani guna SMS je kalau call tak angkat pun.
     
  13. wan82

    wan82 Marlin

    dan jangan di hingat yg gune pos2 nie jer yg selalu kencing..yg cod pun ade kes kene kencing...
     
  14. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    setuju ......
     
  15. jat

    jat :Pt Klang - Psir Mas:

    cod mcmana boleh kna kencing pulak..barang dah ada dpn mata ???
     
  16. wan82

    wan82 Marlin


    haha...abg jat blum pernah dgr lg eh..nak crita..panjang lebar plak nanti..:)

    cerita die lebih kurang camni...penipu putar alam nie berlakon yg die adalah seller n buyer..so yg jumpe dua2 org seller n buyer tu..dua2 kene kelentong..tp yg paling rugi yg buyer la..duit lesap...yg seller just bazir mase n bengang kene kencing..!

    yg penipu putar alam nie just modal kredit talipon jer duk goyang kaki...banyak kes membabitkan penjualan HP di mudah

    dapat tangkap tak camne story die.. ;D
     
  17. nett

    nett nett@gymkhana :-)

    term pembelian yang dapat teman faham...

    COD : Cash On Delivery : tunai pada penghantaran (barang sampai pada tangan buyer, kira time tu buyer baru bayar). penghantaran oleh third party atau seller sendiri.

    ;)
     
  18. nuries

    nuries Marlin

    ADA COD pakai courier macam Pejabat POS.. m,asalahnya siap bungkus bagai... POSMEN x bai kita bukak.. terima jer terus kena payment.. kalau dah bukak2 bagai dia x setuju... (POS MALAYSIA)
     
  19. gobeks

    gobeks Jemuduk

    ok...lama x tgk ni...
     

Share This Page