ASAS UNTUK MEMANCING DI LAUT DALAM

Discussion in 'Air Masin' started by Potocol, Jan 23, 2010.

  1. m1213m0

    m1213m0 Bilis

    :DAssalamualaikum...mmg byk ilmu disini,terima kasih pada yng
    menyumbang. Selain peralatan joran,tali,mesin.umpan,teknik dll
    saya yng tidak tahu berenang sdg mencari life jacket. ???
    Mohon agar sifu2 dpt membantu menilai,beri pandangan mengenai
    jacket keselamatan jenama Baltic dpd Sweden.

    Inflatable cara automatic atau manual?Sesuai ada Harness atau tidak?
    Warna yng sesuai...akn tapi bila jaket diinflate warna kuning,orange
    Kot.?? Berat badan mmg :D chomel 105kg

    Harap dpt maklum balas.Alatan lain akan menyusul.
     
  2. mancasting75

    mancasting75 Call 01110840208 kalu nak ajak mancing...

    Untuk pengetahuan bersama..life jacket nih terbaiklah jenama Baltic kalu rega mampu dibeli....bagi yg kurang mampu jaket solas oren tu pun dah cukup cuma kena tukar setiap 2 tahun (ikut cakap tokey kedailah) sebabnya sponge dalam baju tu bila dah keras tak mampu mengapung badan utk tempoh lama. Kalu yg gas tengok brand, manual atau auto tak kisah (kira budget tinggi rendah jer)..contoh Abu Ambassadeur & Berkley (Pure Fishing) gas & sensor tahan utk 3 tahun sebelum perlu ditukar (jika tak pernah digelembungkan@beli simpan@tak pernah cecah air). Cuba tengok kat label ada dicetak tarikh. ;D
     
  3. m1213m0

    m1213m0 Bilis

    Terima kasih memberi pendapt mengenai life jacket jenama Baltic
    Mmg.harga hantaran agak tinggi...namun mmg ianya salah satu jenama
    terbaik...satu2nya pengusaha yng hanya tumpu dalam pembuatan jacket
    keselamatan.
    Pengedarnya dkt Kajang. Mmg tiap 3 tahun perlu maintainance utk gas canister
    sensor ;D ;D insyaAllah cuba runding harga terbaik....skrg ini hantaran antara 500 hingga
    2000.....duk kumpul pitih utk melamar :'(
     
  4. adisensei

    adisensei Bilis

    info terbaik..
    btw, seahawk mmg good quality dan mampu milik.. hehehe
     
  5. penazizi

    penazizi Fishing Friend Forever - www.kpmbdr.com

    info yang lengkap...terima kasih
     
  6. DausCaster

    DausCaster ~newbie~

    Brape bajet nak pegi mancing kat laut. Igt nk pakai rbc. Hehe
     
  7. adisensei

    adisensei Bilis

    rbc - reel bait caster ek? ;D
     
  8. anaklaut

    anaklaut 0176978709

    RBC - Round Bait Casting
     
  9. adisensei

    adisensei Bilis

    ohhh..hehe mantap sifoo...
     
  10. Gold Digger

    Gold Digger Assalamualaikum. Semoga kita mendapat rahmat ALLAH

    Salam tuan..

    Terima kasih boss.... kalau sy nk gi mancing laut je, mesti semak balik bahagian ni... double check..
    berguna sangat information ni... :) 8)
     
  11. adisensei

    adisensei Bilis

    saya pakai braid Berkley 45lb 8 sulam berdiameter 0.16mm 200m masuk reel spinning abu garcia silvermax saiz 5000. boleh x main deep sea ? sebab sy tengok rata2 yang main deep sea pakai multiplier reel.
     
  12. ewak

    ewak Arowana

    kalo main jigging, casting, popping, drifting bleh laa..no problem
    tp kalo main bottom, apa2 jenis spinning pon x sesuai..

    cuba bayangkan..deep sea
    kedalaman 70-100meter
    berat ladung hampir sekilo
    arus laju berdentum
    bot tgh bergolek2 dibantai alun
    nk tarik naik boron 10 kilo
    huhuu..pengsannnn

    sekurang2nya..
    mesti ada multiplier + rod holder
    mainline braided 70-100lb
    150-250 meter panjang
     
  13. adisensei

    adisensei Bilis

    ohhh...kiranya kalau membottom di takat2 pinggiran boleh la ek..hehehe sy fhm deep sea mmg ikan mega2..
    ada contoh multiplier reel yang mampu milik dan tahan lasak? ^^ tq saudara ewak!
     
  14. ewak

    ewak Arowana

    setakat 20-30 meter spinning kira ok lg..
    tp kalo lbh 40 meter, sendri mau ingat laa
    lenguh tangan..berasap ketiak..

    kat mudah.my ada tica team ST12..
    rege mampu milik..rm450 nego
    saiz mmg cun cun je
    reel panas nii..ramai mencari

    sy pon ada sebijik camtu
    dh dkt 10 thn..
    ada karat2 skit tp masih kukuh utuh
     
  15. Gold Digger

    Gold Digger Assalamualaikum. Semoga kita mendapat rahmat ALLAH

    ilmu bermanfaaat... kita sodut.. kita sodut... tq sifu2....
     
  16. kanoqi

    kanoqi Bilis

    salam tuan ewak...nak tanya..pen peer 309 bole pi ka kat laut dalam...tak penah try pun..
     
  17. ewak

    ewak Arowana

    wslm kamal..
    reel model lama nii..thn 70'an dh ujud
    dulu aku pon penah guna gak
    buatan usa..tahan lasak
    ratio 3.7:1.. x berat sgt ngayuh
    80-100lb braided bleh isi lbh 300meter
    cuma drag x brapa kuat

    sesuai dh bwk tgh laut tu..
     
  18. mahathir

    mahathir 019-3779299

    Salam tuan ewak....... klau reel 500tm sesuai x mancen area deep sea.......
     
  19. ewak

    ewak Arowana

    pe brg kaigen..tarik ladung no. 16 pon semput
     
  20. anaklaut

    anaklaut 0176978709

    Tak sesuai utk irg yg kuat meeting dgn menteri, mesorat dgn sultan, dinner lunch dgn vip, reel jadi jahanam sbb lama sgt peram dlm rumah....
    :p :p ;D ;D
     

Share This Page