ASAS UNTUK MEMANCING DI LAUT DALAM

Discussion in 'Air Masin' started by Potocol, Jan 23, 2010.

  1. Ali Garcia

    Ali Garcia Bilis

    Nk tanya la tuan.. saya br mncing la..kt mna lubuk baik mancing kt area selat melak.. kl tuan ada tekong yg tau port menarik boleh kongsi.. hrap maklum balas tq.

    [/quote]
     
  2. Potocol

    Potocol PERAK DARUL RIDZUAN

    [/quote]

    Maafkan kami sbb lambat yg memberi respond atas soalan tuan Ali Garcia.

    - laluan kapal selat melaka
    - kelong Sri Pantai terletak dijajaran Selat Melaka
    - Tanjung Tuan

    Nama2 tekong dan contact tiada. Harap kawan2 yg lain dapat membantu.
     
  3. tq,x sia2 kwn daftar kt cni
     
  4. zhr

    zhr Pelata

    Ade ker geng2 sabah area lahad datu kat sini, boleh kongsi2 info
     
  5. zekry85

    zekry85 Siakap

  6. 1001010

    1001010 Bilis

    fuhhh.. memang penat baca dari 1st post.. tp berbaloi berjam2 dok baca, banyak tips.. tp kalau lupa memang nak kena cari balik la...
     
  7. Amir AzimeeArifin

    Amir AzimeeArifin Siakap Liar,kerapu,udang galah.. Amir 0199969945

    Nk tanya skit ni..... Klu reel Banax GT 3000, gear ratio 4.8.1 Dan Ryobi Ap Power 6000 Gear ratio 5.0.1 sesuai Tak untuk mancing laut dalam ?
     
  8. wakjul

    wakjul riding is my life.. fishing is my impress..

    Terima kasih buat semua sahabat2 atas pengalaman.. jenuh membaca tp ilmu tu tuhan je yg mampu membalasnye.. persoalan.. 1/6/2013 sy ada join trip ke mersing.. sesuai tak tarikh tu berdasarkan pengalaman tuan2..

    Wakjul 0197486740 Batu pahat
    :mad:
     
  9. ewak

    ewak Arowana

    blah pantai timur kena tnya tekong..dia lbh arif..pyh nk tau air xde arus @ arus kuat..x mcm pantai barat, bleh baca arus psg surut bersandarkan kpd bulan
     
  10. wakjul

    wakjul riding is my life.. fishing is my impress..

    terima kasih yo ewak..hehehe
     
  11. roberick

    roberick tbaek..

    Salam kenal smua.....sya bcadang mancing laut dlm dan dah bli mesin n jorannya...... Mesin yg sya bli banax tracker 50.......adakah mesin nie ssuai atau terlalu bsar????joran ajiking dogtooth 6.5"......
     
  12. lemanspring

    lemanspring Marlin

    laut dalam 40-60 meter..mmg sesuai..lebih dr tue agak sukar sikit..
     
  13. roberick

    roberick tbaek..

    tq bro..peralatan tu dh bli tpi x pernah pun trun laut dalam g..cian btul..
     
  14. lemanspring

    lemanspring Marlin

    cuba la guna dulu..x sesuai..kasi tuko la ;D
     
  15. aceh

    aceh Bilis

    wah,bnyk yg saya kne bljr,blm prnh lgi sya mncing laut,slalu kt kolam xpon sungai2 :'(
     
  16. tenryu

    tenryu NIK: 019-252 1413

    ~Salam~

    Apakata tuan2 yg baru2 nak belajar mancing laut dalam ni,
    Cuba je join mana2 trip dulu..
    Anggap trip pertama tersebut sebagai learning trip..
    Pakai & bawak je apa je yg peralatan yg dah sedia ada..
    Lepas tu Baru ripit sekiranya peralatan tak sesuai masa tu..

    #pembelajaran dari pengalaman
    #join trip org2 lama & jgn sesekali segan nk bertanya..

    #pendapat ikhlas yg tak seberapa..
     
  17. percik

    percik Tenggiri

    setuju.. ;D
     
  18. wiranegara007

    wiranegara007 Marlin

    tul tu...mcm den ni ha....... main hantam yo ni.... hehehe
     
  19. azume

    azume Pemancing Kecil-kecilan

    Contoh macam trip ni, ada 2 lagi seats kosong :D :D :D
    http://www.pancing.net/index.php?topic=29971.0
     
  20. tumpang tag jap umah nie...mau amik sedikit ilmu yang ader disini... ;) ;)
     

Share This Page