Android GPS Kegunaan Kepada Pemancing

Discussion in 'Info pemancing' started by lemanspring, Oct 25, 2014.

  1. lemanspring

    lemanspring Marlin

    [​IMG]

    *GPS (Global Positioning System) merupakan sistem navigasi satelit yang telah ada pada peranti-peranti "android" kini.
    Terdapat beberapa ciri2 sistem satelit GPS didalam peranti "android" antaranya :-

    a) Sistem GPS @ A-GPS
    -Sistem kebiasaan peranti Android
    b) Sistem Glonass (Russia)
    -24 unit satelit
    c) Sistem BeiDou (China)
    -35 unit satelit

    Fungsi hampir sama kesemuanya.Merekod segala butiran seperti :-
    a) Mengetahui Koordinat magnitud dan longitud
    b) Mengetahui kelajuan linear maksima @ semasa
    c) Mengetahui jarak dari satu titik ke satu titik
    d) Mengetahui masa diambil dari satu titik ke satu titik
    e) dan lain-lain kegunaan lain.

    Cara Untuk Merekod Butiran Lokasi atau Kedudukan memerlukan beberapa software seperti berikut:-
    *kebanyakkan percuma sahaja
    *mudah digunapakai untuk logging dan tagging

    [​IMG]
     
  2. jman

    jman Marlin

    saya ada terdengar satu maklumat melalui radio bahawa gambar yg kita ambil menggunakan kamera handphone yg dihidupkan setting kedudukan kita akan ada maklumat latitud dan longitud. Boleh membuka rahsia lubuk jika kita bergambar di lokasi tersebut
     
  3. lemanspring

    lemanspring Marlin

    memang telah ada aplikasi camera yang berserta fungsi gps.
    ambik gambar dan tahu akan koordinat gambar tsb.
     
  4. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    Nanti ada organizer x bagi bergambar atas bot la ..... :( ;D
     
  5. ewak

    ewak Arowana

    lubuk dh tak bleh nk rahsia lg..tekong poning dh x bleh carik makan..
     
  6. bujok basah

    bujok basah Bersama Sifu Pak Hassan Persatuan Memancing Klang

    lepaih ni turon dari Sementa aja la ...... ;D
     
  7. lemanspring

    lemanspring Marlin

    tekkong kena guna kewarasan jika ada lubuk direkod,
    teknologi gps telah mudah didapati..dulu askar je guna.
    sekarang driver teksi pun ada pakai dah..
     
  8. jazzenco82

    jazzenco82 mancing??? tak minatlah...

    yg mana yang senang pakai.... boleh tag muka kuala pastu g tengah2 laut.. nak balik nnt cari koordinat muka kuala balik.... ;D ;D
     
  9. gero5217

    gero5217 name:azrul panggil jer gero

    LIKE ;D tn.leman
     
  10. lemanspring

    lemanspring Marlin

     

Share This Page