Pancing.Net
September 17, 2014, 05:30:42 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
 
  Home   Forum   Help Search Calendar Login Register  
Pages: 1   Go Down
  Print  
Author Topic: umpan udang galah  (Read 11294 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
orga
Jemuduk
*
Offline Offline

Posts: 199



« on: August 28, 2009, 03:54:34 PM »

nak minta tlg MOD or sesapa yg tau mana nak cari link umpan terbaik udang galah dalam forum ni....tq Grin
Logged
Pancing.Net
« on: August 28, 2009, 03:54:34 PM »

 Logged
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #1 on: September 15, 2009, 01:14:45 PM »

nak minta tlg MOD or sesapa yg tau mana nak cari link umpan terbaik udang galah dalam forum ni....tq Grin
sila ke link ini  http://www.pancing.net/index.php?topic=263.0
Logged

PancingLama
Administrator
Marlin
*****
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2026



Email
« Reply #2 on: September 16, 2009, 05:42:35 AM »

terima kasih mR_o.  ni lah yg kita hendak,  sama2 kita membantu.  kalau nak harap mod sahaja,  masak karilah jawabnya.   Grin
Logged

Banner Bersih Sungai
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #3 on: September 16, 2009, 06:01:12 AM »

hehe..same2 tuan pancing lame..xdok hal la Wink
Logged

Abang Saiful
Arowana
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34749



Email
« Reply #4 on: September 17, 2009, 10:02:04 AM »

salam Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

pada pengalaman saya memancing udang galah di sg.kerian perak biasanya seperti anak udang sungai, umpum2 dan juga cacing biasa sahaja..
Logged
Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4951


lelap time.....bye2


Email
« Reply #5 on: November 18, 2009, 12:37:16 PM »

betul2..ada sekali tu pakai perumpun bakau yang halus tu...dan sepupu pakai berudu (anak katak yang belum membesar lagi) pun udang galah balon..hehehe
Logged

lelap time.....bye2
manba_nkk
AJK PNET
Arowana
***
Offline Offline

Posts: 17684



« Reply #6 on: November 18, 2009, 01:04:30 PM »

ikan ke udang ke mood mereka lain dan tukar-tukar, hari guna cacing dapat esok try lagi dia langsung takmo !

i selalu juga guna cacing je tapi ada sekali try kulit ayam jenggo juga naik ! Grin dah rezeki !
Logged

takda peduli, hentam saja
mR_o
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5628


ngail pah ceroh!!..ke guane?

syukryz@yahoo.com
Email
« Reply #7 on: November 18, 2009, 06:56:25 PM »

ikan ke udang ke mood mereka lain dan tukar-tukar, hari guna cacing dapat esok try lagi dia langsung takmo !

i selalu juga guna cacing je tapi ada sekali try kulit ayam jenggo juga naik ! Grin dah rezeki !
gune sosej pn dpt naikkan galah gk...hehehe
Logged

~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #8 on: December 02, 2009, 02:59:32 PM »

sekadar info:
emm..actually ada mcm2 jenis umpan tgk kawasan la...
-kalau kt sg nitar, umpan ikan guppy (ikan stem) pastikan ujung matakail kat perut..
coz udang ngap perut..
-guna jantung ayam fresh pun ada gak, potong kecik la... 1 jantung tu leh dapat 6~8 hirisan.
-x pun pakai cacing, cacing ni kene bela dulu.. dlm 3~4 hari. tiap hari masukkan 1~2 sudu santan pekat. pastu ulang2 sampai 3 hari...
kompom pastu cacing tu lemak berkrim...

*sama mcm nak sedapkan lagi siput sedut... kita akan bela siput tu + kepala parut sehari dua..
pastu baru masak, kompom sedap kan.Huh  Roll Eyes
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
acim
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #9 on: January 07, 2010, 09:37:30 PM »

umpan udang ni cerewet skit...
- kalau baru lepas ujan dalam 2-3 hari cacing atau pumpun paling mujarab. itupun kena rasuah bagi dia sihat walafiat dulu. Masukkan cacing dlm tong kayu pas tu tanam sama pisang masak...lepas 3-4 hari baru boleh guna

- Kalau ari panas gunakan anak udang. cangkuk dari ekor.. ujong mata kail ada kat kepala udang, pas tu cubit skit kepala udang biar otak dia keluar skit..

- Kalau sehari selepas ujan lebat umpan yg paling mujarab ialah x yah gi ngail... simpan aje umpan yg ada...

SEKADAR BERKONGSI ILMU....
Logged
chikut
Marlin
*
Offline Offline

Posts: 1008



Email
« Reply #10 on: January 09, 2010, 12:03:12 AM »

kat tempat syer diorng banyak yg guner anak ikan longkang... lai besar ikn tu lai besoler udang yg dapat emmm... tapi kadang2 kumpau juger
Logged

kita takakan berasa gundah walau sekali jika kiter tahu ape yng kita cari
~jenahak~
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1447


golek iwak


Email
« Reply #11 on: January 14, 2010, 05:20:02 PM »

kat tempat syer diorng banyak yg guner anak ikan longkang... lai besar ikn tu lai besoler udang yg dapat emmm... tapi kadang2 kumpau juger

tul tu, ada org guna ikan longkang @ ikan stem...
cangkukkan ikan tu & ujung m/kail kat perut ikan tu...
udang akan 'serang' bahagian perut dulu....

*itupun otai yg bgtau, kwn x test lagi..
Logged

isteri ada sorang, anak dah 2 orang.. 0137017871
acim
Bilis
*
Offline Offline

Posts: 9


Email
« Reply #12 on: January 15, 2010, 10:38:05 PM »

Ayah aku dulu dia letak umpan anak udang dalam tarmos pelastik kecik isi air batu yang orang buat isi bekal makan... nak elak anak udang jadi merah bila kena panas....sekang aku anak udang dah merah menyala pun aku cangkuk gak kat mata kail....

pas tu aku  pelik kanapa ayah aku kalau pi mancen mesti hebat tangkapan walaupun dia konservatif.............

sekadar
Logged
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2405


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #13 on: January 20, 2010, 02:46:16 PM »

salam Smiley Wink Cheesy

berdasrkan pengalaman mancing, batu satu guna kulit ayam....dpat naikan si sepit biru ni...hambe mancen kat sungai kampar... Cheesy Cheesy Wink
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

Lepek
Pelata
*
Offline Offline

Posts: 106


Alhamdulillah....REZEKI


Email
« Reply #14 on: January 20, 2010, 02:53:10 PM »

salam Smiley Wink Cheesy

berdasrkan pengalaman mancing, batu satu guna kulit ayam....dpat naikan si sepit biru ni...hambe mancen kat sungai kampar... Cheesy Cheesy Wink

naik "SEPIT BIRU" je....udangnya x ada la tu  Grin Grin Grin

Logged

CALL @ SMS teman 012212136 / 0133033669...miscall SORRY
batu satu
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2405


Mencari Lagi pelbagai "Lesen Ikan Lio"

BorN+to+Fishing Fishing+Engineer+:)
« Reply #15 on: January 20, 2010, 03:17:40 PM »

Tu la...sepit je dapt...udang nye tinggal dlm sungai... Tongue Tongue Tongue Wink Smiley Smiley
Logged

kecik mancen, dh besar pon mancen Smiley   
BorN to Be an Angler Smiley      
Malim Nawar, Perak mali Smiley
Fishing Engineer Smiley

Layaran Liar
Siakap
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 90



« Reply #16 on: February 11, 2010, 06:26:43 PM »

biasa sy pakai anak udang. hasil boleh tahan.  Grin
Logged

memancing mengajar kita menjadi sabar.......
Ryzal Bawal hunter
SAPA
Marlin
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4951


lelap time.....bye2


Email
« Reply #17 on: February 12, 2010, 10:45:59 AM »

hari raya cina sudah hampir...rasa nak balik ke kg...kat parit buntar...ajak sepupu memancing udang galah....
Logged

lelap time.....bye2
Pages: 1   Go Up
  Print  
 
Jump to:  


Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
SimplePortal 2.3.2 © 2008-2010, SimplePortal